Foto's en filmpjes


Op deze pagina ziet u foto's van de verschillende projecten die we doen op Lombok.


Huizen


Door het bouwen van eenvoudige huizen van kokoshout, bamboe en aluminium dakplaten hebben de allerarmste inwoners van Labuan Pandan een waterdicht dak boven hun hoofd. Een huis kost ongeveer €700.

Toiletten


Een toiletgebouw wordt gebruikt door 5-6 families en wordt door henzelf schoongemaakt. Dit is een enorme verbetering van de hygiënische omstandigheden. Een toilet kost ongeveer €500.

Waterputten


Waterputten worden gemaakt met betonnen ringen. De mensen maken de waterputten zelf. De betonringen zorgen ervoor dat het water schoner blijft in vergelijking met putten zonder deze ringen. Een waterput kost ongeveer €100.

Watertorens


Omdat het grondwaterpeil in Oost-Lombok in de zomer erg laag is, bieden de waterputten onvoldoende water. Daarom zijn er 15 watertorens gebouwd. Een pomp haalt water uit een veel diepere put en pompt het water in een grote watertank. De inwoners kunnen zo makkelijk water tappen. Ze betalen hiervoor een kleine bijdrage. Voor het onderhoud van de torens zijn werkgroepen gevormd. Bekijk ook het filmpje.

Basisschool


De basisschool is gebouwd in 2013. De allerarmste kinderen die anders niet naar school zouden gaan, krijgen nu ook onderwijs. De docenten ontvangen salaris van de Indonesische overheid. De basisschool is gebouwd voor €60.000.

Middelbare school


De bouw van de middelbare school is gestart in 2018. Nu deze klaar is kunnen de kinderen van de basisschool doorstromen naar de eerste 3 jaar van de middelbare school. De Indonesische overheid betaalt de salarissen van de docenten. De middelbare school kost €120.000.

Kliniek


De kliniek is gebouwd in 2014. Het is een soort huisartsenpost waar eerste hulp wordt geboden door een verpleegkundige en een huisarts. Het bouwen van de kliniek kostte €40.000.

Strandwinkels


Een groep inwoners heeft de koppen bij elkaar gestoken en een plan gemaakt om het strand op te knappen. Er zijn afvalbakken geplaatst, er is verlichting aangelegd en er zijn speeltoestellen gebouwd. Aan 15 ondernemers (vooral vrouwen) is een krediet verstrekt om een winkeltje te kunnen beginnen op het strand.

Medische hulp


Als er meer zorg nodig is dan wat de kliniek kan bieden, helpen we mensen om verdere medische hulp te krijgen, zoals staaroperaties, hazenlip correctie en kanker behandelingen.

Oogmetingen


In Nederland worden tweedehands brillen ingezameld. Bijna jaarlijks vinden in de kliniek oogmetingen plaats waarbij mensen een bril aangemeten krijgen.

Engelse les


Veel vrijwilligers vinden het leuk om Engelse les te geven en daar maken de inwoners van Labuan Pandan, jong en oud, dankbaar gebruik van.

Naaicursus


In 2015, 2016 en 2017 hebben we aan de vrouwen in het dorp naaimachines gegeven en hebben we naailessen laten verzorgen. Zij maken nu bijvoorbeeld de uniformen voor de schoolkinderen.

Cursus electra


In deze cursus leren de deelnemers de basistechnieken van electra. Ze krijgen bij succesvol afronden van de cursus een erkend certificaat.

Cursus metselen, timmeren en spandek


Bij deze cursus leren de deelnemers de basisbeginselen van metselen, timmeren en spandek. Ze hebben dit meteen in de praktijd toegepast door het bouwen van een toiletgebouw. Ook bij deze cursus krijgen de deelnemers een erkend certificaat.

Computerles


Tijdens de computercursus hebben een aantal jongeren geleerd hoe ze met de computer kunnen werken. Hiervoor kregen ze een erkend certificaat. Mede door deze cursus zijn een aantal van deze jongeren aan werk gekomen op administratief gebied.

Kompak


Kompak is een organisatie van de jongeren in Labuan Pandan. Zij houden zich onder andere bezig met het inzamelen van plastic, het aanplanten van koraal, beschermen van de mangroves en bevorderen van toerisme. In 2016 hebben ze een powerjungle gebouwd.

Micro krediet


Een aantal inwoners hebben we kunnen helpen met microkrediet om een eigen bedrijf op te starten, bijvoorbeeld een boot om te kunnen vissen, koelboxen om vis te verkopen en een kippenren met kippen.