Word vrijwilliger


Wellicht overweegt u om zelf als vrijwilliger in Labuan Pandan in Oost-Lombok uw bijdrage te leveren. Dit is zeer zeker mogelijk en we willen u graag hierbij ondersteunen. Op deze pagina leest u meer over de mogelijke vrijwilligersactiviteiten, het verblijf ter plaatse en wat het vrijwilligerswerk van u vergt. Mocht u op basis hiervan meer informatie willen ontvangen, stuur dan een mail naar info@anak-anak-lombok-timur.nl. Wij zullen dan contact opnemen voor een kennismakingsgesprek.


Soort vrijwilligersactiviteiten


Er is altijd behoeft aan mensen die - soms letterlijk - de handen uit de mouwen willen steken. U hoeft voor de werkzaamheden ter plekke echt geen breed scala aan diploma's te hebben, met de juiste motivatie en enthousiasme zult u heel ver komen.


Onderstaand een overzicht van het soort activiteiten die u in Labuan Pandan kunt ondernemen. Deze lijst is zeker niet compleet. Als u zelf een idee heeft voor bepaalde activiteiten, laat dit dan gerust weten.


Bouwen

 • Ondersteunen met de bouw van huizen/hutten en sanitaire voorzieningen
 • Reparatiewerkzaamheden aan bestaande huizen/hutten en sanitaire voorzieningen


Onderwijs:

 • Bouwtechnisch (bv. timmerwerk, metselen, stucwerk, loodgieterswerk)
 • Elektrotechnisch (bv. elektrische installaties voor huizen)
 • Engelse taallessen
 • Computer lessen
 • Sportlessen (bv. voetbal, zwemmen)


Medisch:

 • Medische ondersteuning
 • Opticiens voor m.n. oogmetingen
 • EHBO-lessen
 • Verpleegkundigen en artsen (voor de medische post)


Verblijf voor korte of langere tijd


U bepaalt natuurlijk geheel zelf of u voor een kortere periode (bijvoorbeeld een week) of voor een langere periode (een of meerdere maanden) in Labuan Pandan wilt verblijven. Onze lokale contactpersoon in Labuan Pandan (Acok) heeft de beschikking over een mooi en eenvoudig guesthouse bestaande uit vijf kamers. Deze kamers zijn allen voorzien van elektriciteit en zelfs van airconditioning (!). Dit laatste is een bijna ongelofelijke luxe in deze omgeving. Als u in het guesthouse verblijft worden alle maaltijden voor u verzorgd. Let wel, het betreft vrijwilligerswerk en Labuan Pandan is gelegen in een arm en afgelegen deel van Oost-Lombok. Het Indonesische eten is er goed maar logischerwijze wel eenvoudig. Voor het verblijf in het guesthouse betaalt u ter plekke aan de eigenaar Acok een tarief conform de gebruikelijke prijzen voor accommodatie in Indonesiƫ. (klik hier voor een video-impressie en hier voor het bezoeken van de website van de home-stay). Mocht u aansluitend nog willen doneren aan de stichting om de lokale projecten financieel te ondersteunen, is dat altijd welkom.


De reis naar Lombok (en eenmaal op Lombok aangekomen: naar Labuan Pandan) dient u zelf te regelen. We kunnen u hierbij echter wel adviseren. Alle andere wetenswaardigheden en nuttige tips lees je hier.


Wat verwachten we van u als vrijwilliger


Vrijwilligerswerk in een arm land/gebied is geweldig mooi om te doen, maar het vergt ook behoorlijk veel van u. Onderstaand een overzicht van aspecten waar u rekening mee dient te houden als u zich opgeeft voor vrijwilligerswerk. Mocht u vragen hierover hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.


 • Gedurende uw vrijwilligerswerk bent u te gast in het dorp Labuan Pandan. De inwoners van dit dorp zijn zeer vriendelijke mensen. Probeer voor dat u op reis gaat zo veel mogelijk over de Indonesische cultuur, gewoontes en ''do's en don'ts'' te lezen zodat u zich zo goed mogelijk aan de lokale cultuur kunt aanpassen. Het aanleren van een paar woorden Indonesisch (Bahasa Indonesia) zal wonderen doen!

 • Vrijwilligerswerk en vakantie zijn uitstekend met elkaar te combineren. Bedenk wel dat wanneer u afspreekt om vrijwilligerswerk te gaan verrichten, er ook van u verwacht wordt dat u de afgesproken bijdrage gaat leveren. Het kan natuurlijk altijd zijn dat u (hopelijk niet trouwens) ziek wordt, maar kom altijd uw afspraken na. Op deze wijze zult u een onuitwisbare bijdrage aan het welzijn van de kinderen van Labuan Pandan en hun families leveren.

 • Als u nog niet vaak (of wellicht nog nooit) in dit deel van AziĆ« bent geweest, wees u zich er dan van bewust dat het klimaat behoorlijk afwijkt van het klimaat in Nederland. Ook in het droge seizoen is het altijd behoorlijk vochtig op Lombok.

 • Zorg voor de juiste verzekeringen en inentingen.

 • Voordat u vrijwilligerswerk gaat verrichten zouden we graag van u een "Verklaring Omtrent Gedrag" (VOG) willen ontvangen omdat we veel waarde hechten aan de veiligheid van onze vrijwilligers en de vaak kwetsbare groepen waarmee zij samenwerken. Deze verklaring kunt u eenvoudig aanvragen bij de gemeente waarin u woont.